Veckobrev

Veckobrev v. 23

Hej alla föräldrar!

I måndags var vi ute på ängen och lekte ringlekar på förmiddagen. Sedan fortsatte vi vårt insektstema med att titta på appen ” Mina första insekter” och tittade på en film som handlade om insekter.

På tisdagen gjorde vi fjärilar till vårt önsketräd. På dem finns önskningar inför sommaren.

I onsdags gjorde vi musik i appen ”Garageband” på förmiddagen. På eftermiddagen tittade vi på tredje delen av Ugglan och kompisproblemet.

Idag, torsdag, har vi haft en fantastiskt rolig fotbollsdag tillsammans hela skolan. Barnen i förskoleklass var mycket duktiga hela dagen och nu är de riktigt trötta och nöjda.

Nästa vecka är sista skolveckan och då händer det en hel del roligt.

På måndag 9/6 är det vanlig skoldag.

Tisdag 10/6 har vi Friidrottsdag på Vilundavallen. Då behöver barnen ha med sig matsäck. Det är bra om barnen kommer ombytta och klara till skolan på morgonen med kläder som är sköna att springa och hoppa i. Vi går från skolan direkt på morgonen.

Onsdag 11/6 har vi Skogsdag tillsammans med eleverna i år 1-5. Vi kommer att hålla till vid Sandakärret. Barnen behöver ta med sig vattenflaska och en frukt. De som vill får också ta med sig en liten fika (tex en bulle och lite saft). De behöver också ha oömma kläder som går bra att springa och leka i. Vi går från skolan direkt på morgonen.

Torsdag 12/6 har vi Klassens dag. Då har vi lite extra mysigt med klassen innan sommarlovet och åker på utflykt. Barnen behöver ta med sig matsäck och kläder efter väder eftersom vi räknar med att vara utomhus hela dagen.

På fredag är det skolavslutning på Scandic Infracity som ni fått information om tidigare. 

Det är viktigt att ni kommer och tar hem ALLT ur era barns lådor och hängare i kapprummet innan skolavslutningen. Under sommaren ska hallen städas och vi kommer också att få nya platser till hösten.

Hoppas ni får en fantastiskt härlig helg!

Sandra och Jessica

Veckobrev v. 22

Hej allesamman!

Den här veckan har vi varit ute mycket eftersom de nya förskoleklasseleverna varit hos oss på inskolning. I måndags gick vi till skogen tillsammans med 1B. Vi letade småkryp, studerade dem och fotograferade med hjälp av luppar, håvar, silar, burkar, vita dukar och iPads. Det var ett gäng engagerade barn som kröp, smög och sprang omkring och letade. På eftermiddagen tittade vi på våra fotografier och jämförde vilka slags småkryp vi hittat i skogen med dem vi hittade på ängen. Vi såg att flugor, sniglar och maskar var vanligare på ängen och skalbaggar och spindlar var vanligare i skogen. Vi pratade också om hur många ben de olika insekterna har och vad som är skillnaden mellan tex en skalbagge och en fluga.

Tisdag var det dags att göra årets trivselenkät där barnen får berätta hur de trivs i skolan. Vi pratade om likabehandlingsplanen, mobbing och vad man själv kan göra för att alla ska trivas på skolan.

Idag, onsdag började vi morgonen ute på ängen och övade lite inför fotbollsdagen nästa torsdag. Barnen var riktigt duktiga. Efter en stund kom så veckans mest efterlängtade tillfälle när vi fick chansen att leka tillsammans med de blivande förskoleklasseleverna som är på inskolning. Vi har också tittat på ett avsnitt av Ugglan och kompisproblemet, en serie från UR som handlar om hur man kan lösa olika kompisproblem. Dagens avsnitt handlade om att skylla på andra.

Torsdag 5/6 har vi fotbollsdag på BIPPEN tillsammans med hela skolan. Barnen behöver ha gympaskor och idrottskläder på sig redan på morgonen. De behöver också ha med sig en vattenflaska och frukt. Lunchen kommer vi att köra ut till barnen.

Ha det gott!

Sandra och Jessica

Veckobrev v. 21

Hej på er!

Vi har haft en mycket kreativ vecka som i stora drag kretsat kring insekter och Astrid Lindgren. Vi har tittat på, samtalat om och lärt oss om olika insekter. Vi har klippt och klistrat och tillverkat mycket fina nyckelpigor och bin som nu pryder vårt träd i klassrummet. Vi har även gjort sniglar i lera som vi bränt i ugn och sedan målat.

Givetvis har veckan handlat mycket om vår fantastiska musikal. Eleverna var så duktiga på våra föreställningar och vi har haft riktigt roligt tillsammans. Tusen tack alla ni som kom och tittade på våra duktiga elever och till er som köpte fika och därmed bidrog till att klass 7a fick lite klirr i klasskassan. Det har varit så givande att arbeta med musikalen, alla elever som har utvecklats och vågat mer och mer för varje tillfälle, alla förberedelser och allt arbete runt omkring, samarbetet med årskurs 1 osv… Många av oss kände i dag att det känns lite tomt nu när det är över…

Vi har även hunnit med annat under veckan. Till exempel har vi arbetat med olika svenska- och matteappar på iPadsen, vi har även passat på att städa och rensa bänkarna inför sommaren och så har vi hunnit med lite filmmys också.

Det var allt från oss denna gång…

Kom ihåg att anmäla till Sandra på sandra.leksather@sandbergska.se senast den 30 maj om ni önskar köpa fika på sommaravslutningen. (Mer info om detta hittar ni i förra veckans veckobrev.)

Ha nu en riktigt härlig helg i värmen önskar vi i förskoleklass!

Veckobrev v. 20

Veckan har gått snabbt och vi har hunnit med lite av varje… Vi har givetvis fortsatt att tillverka allt som behövs inför musikalen. Eleverna i förskoleklass och årskurs 1 har arbetat på flitigt med att tillverka kulisser, näbbar och annat. Vi övade även för första gången med kläderna på i dag. Vilken skillnad det blir när man får kliva in i rollen fullt ut!

Vi påbörjade ett tema om insekter förra veckan som kommer att pågå från och till resten av denna termin. Denna vecka fick eleverna bl. a. samla stenar som de sedan tog in och målade som nyckelpigor.

Eleverna har även hunnit med att göra sagor tillsammans, de har arbetat med geometri på iPads och kopplat av med lite filmmys.

Det var i korta drag hur vår vecka sett ut.

I dag hittar ni information om skolavslutningen på bloggen. Personalen på Scandic är tacksamma om de får veta på ett ungefär hur många som kommer att köpa fika i anslutning till skolavslutningen för 20 kr/pers. Därmed uppskattar vi om ni senast den 30 maj mailar Sandra på sandra.leksather@sandbergska.se och berättar hur många vuxna och barn som önskar köpa fika.

Idag läggs det ut mycket information på bloggen. Var uppmärksam på detta!

Ha en härlig helg i solen önskar vi i förskoleklass!

Veckobrev v. 19

Hej alla!

Så har ytterligare en vecka gått… Vi började veckan med att gå på småkrypsjakt på ängen. Vi rustade oss med silar, burkar, vita dukar och iPads och gick ut i det härliga vårvädret. Eleverna hittade många olika småkryp som daggmaskar, sniglar av olika slag, flugor, spindlar, nyckelpigor, myror m.m. Eleverna fick ta kort på det de hittat och sedan fortsatte vi dagen med att redovisa det vi hittat och samtala om småkryp. Måndagen avslutades med att eleverna i årskurs 2 läste för förskoleklasseleverna, även denna gång av författaren som nämndes i förra veckobrevet.

Tisdagen började i vanlig ordning med idrott. Återstoden av dagen ägnades åt rekvisita- och kulisstillverkning. Det är en hel del som ska göras inför musikalen och det är roligt att eleverna i förskoleklass och årskurs 1 är med i hela processen att tillverka rekvisita och kulisser och att skriva inbjudningar etc. Det är viktigt att eleverna får ta ansvar för de olika delarna som ingår när man sätter upp en musikal.

I veckan har vi även arbetat med matematik. Vi har arbetat i matteboken och har även passat på att inventera klassrummet. Eleverna inventerade väldigt flitigt och kunde räkna riktigt långt.

Både torsdag och fredag satsade vi på att öva inför musikalen och vi skrev inbjudningar som eleverna tagit hem.

Några kom ihåg:

 • Titta i elevernas väskor efter inbjudan till musikalen ”Pippi fyller år”.
 • Leta fram kläder till musikalen – lägg i påse, märk upp och ta med nästa vecka. Om ni inte har lyckats få tag i kläder hör av er.
 • Kom ihåg att eleverna behöver ha kläder efter väder och ta gärna hem hjälmar och annat som inte längre behövs.

Trevlig helg önskar vi i förskoleklass

Veckobrev v. 18

Hej på er!

Vi har haft en kort men intensiv vecka. Som ni förhoppningsvis redan har läst, så inledde vi veckan med att gå ut i det härliga vårvädret för att utföra olika uppdrag, (se bilder i ett tidigare blogginlägg). Barnen fick olika uppdragskort där de fick träna på antal, storleksordning, geometriska figurer och olika begrepp såsom, hälften/dubbelt, fler än, lång/längre/längst, tung/tyngre/tyngst osv…
Dagen fortsatte med att eleverna fick måla och skriva på magiska papper. Fråga era barn vad som hände med det som de målat och skrivit 🙂 Vi spelade även mattespel där det gällde att slå så högt som möjligt med tärningen för att kunna stjäla knappar av sin motståndare.
Dagen avslutades med att årskurs 2 läste böcker för förskoleklassen. Böckerna är skrivna av författaren Lena Svensson som årskurs 2 haft besök av. Hon har bland annat skrivit en bok som handlar om att man duger som man är och den fick alla höra. Sedan samtalade vi om boken efteråt och eleverna hade mycket kloka tankar att komma med.

Tisdagens idrott bjöd på samarbetsövning i form av ”Lok-kull” och fortsatte sedan med en annan kullek som heter ”Dans-kull”.
Sedan var det dags för träning inför pippimusikalen. Det närmar sig med stormsteg och ni har verkligen något att se fram emot! Lägg märke till att vi lagt ut en klädlista på bloggen där det står vad det är tänkt att barnen ska ha på sig.

Idag har vi pratat om varför man firar Valborgsmässoafton och sedan målat jättefina majbrasor. Se de fina majbrasorna nedan.
Vi har även arbetat med matematik. Idag var det dags för talet 10 och vi arbetade även i matteboken.

Några kom ihåg:

 • Boka redan nu in 22 maj kl. 14.30. Då går vår fantastiska musikal ”Pippi fyller år” av stapeln. Inbjudan och mer information kommer.
 • Observera att på avslutningsdagen, fredagen den 13 juni, så stänger fritids kl. 16.00.

Riktigt trevlig Valborg önskar vi i förskoleklass!

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

 

Veckobrev vecka 17

En härligt kort vårvecka har vi haft tillsammans. I tisdags startade vi upp ett trollkarlstema. I det kommer barnen att sjunga, lyssna på saga, leta bokstäver och mycket annat. Sandra berättar mer om trollkarlen på bloggen. 🙂

På onsdagen arbetade vi med matte med siffran 9 och gick på tigerjakt. På eftermiddagen gjorde vi ett experiment tillsammans, ”Russinhissen”. Vi hällde upp en skål med bubbelvatten och la i ett russin. Då hände något spännande. Be gärna barnen berätta vad som hände. Ni kan också titta på när tigern Tigge gör experimentet på http://www.ur.se/Produkter/172325-Tiggy-testar-Russinhissen

Idag, torsdag fick vi ett brev från vår vän Mirre Tiger. Där berättade han lite mer om sig själv. Han berättade också lite om hur det gick till när han tappade bort sin mamma och om hur det såg ut i hans hem. Vi ska försöka hjälpa honom att komma hem igen. Vi tror att han kanske kommer från en djurpark, en cirkus eller kanske från djungeln. Vi har ritat bilder på varifrån vi tror att han kommit. Bilderna tänker vi ge till Mirre och se om han känner igen sig.

Utvecklingssamtalen har börjat denna vecka och är nu i full gång i båda grupperna.

Nästa vecka är barnen lediga torsdag och fredag. På torsdag är skolan stängd eftersom det är en röd dag. Fredag är fritids öppet. Det är toppen om ni kan berätta för personalen på fritids om ert barn kommer eller är ledigt på fredag. Det underlättar deras planering.

Hoppas ni får en härlig helg med mycket solsken!
Kramar från fröknarna i förskoleklass

Veckobrev v. 15

Hej!

Hoppas att ni har haft en bra vecka. Vi har haft en skön vecka med blandat innehåll. Vi har fortsatt att göra färdigt bildpresentationerna som ska visas för er på utvecklingssamtalen. Eleverna har arbetat flitigt med dessa och äntligen blivit klara. När de gjort sina bildpresentationer (Keynotes) har de bland annat fått öva på att filma varandra, ta kort på varandra, skriva och de har själva fått välja utformningen dvs bakgrund, färger etc.

I svenskan denna vecka har vi arbetat extra mycket med initialt ljud i ord. Vi har bland annat letat saker i klassrummet som börjar på exempelvis ”mmmmm” eller ”sssssss”,  och så har vi lekt ”vilken ska bort”, vilken av de tre sakerna som inte börjar på samma ljud. Vi har även spelat ”Alias” där man ska beskriva en bild utan att säga vad det är. Eleverna är fantastiskt duktiga på att både förklara och gissa. Det är bra träning att tvingas tänka i andra banor när man ska beskriva något.

Denna vecka fick eleverna prova en ny matteapp som de uppskattade mycket. Sedan har vi även arbetat i ett mattehäfte med blandade uppgifter. Det var allt ifrån huvudräkning till labyrinter och träning av siffror.

På idrotten hade eleverna samarbetsövning, balansövning och bollövning.

Torsdagen ägnade vi åt färgglatt påskpyssel, eleverna var så kreativa och duktiga. De fick dels göra kycklingar som de tagit med hem, dels påskägg med önskningar som de fick hänga upp i vårt fina önsketräd. De har även pysslat på fritids, så titta gärna i deras väskor, de har fått med sig ett och annat pyssel hem.

Astrid Lindgren fick avsluta veckan. Vi tränade på vår Pippiteater, det är så härligt att se era duktiga barn när de kliver in i sina roller och hur de utvecklas mer och mer för varje gång. Sedan avslutade vi med ”Alla vi barn i Bullerbyn” och popcorn, riktigt fredagsmys så här innan lovet.

Kom ihåg att utvecklingssamtalen börjar efter påsklovet! Redan nu kan ni gå in och läsa på Infomentor under IUP/Planering om ert barn. Det är bra att ni läser detta innan utvecklingssamtalet så att ni kommer förberedda.

Sköt nu om er och ha en riktigt härlig påsk!

Sandra, Jessica, Eva & LIselott

 

Veckobrev v. 14

Vi startade upp veckan med att pyssla med geometriska former. Det blev en klipp och klistra övning där det gällde att göra en figur av olika former. Pillrigt och roligt!

Vi har fortsatt arbetet med de bildspel eleverna ska visa er på utvecklingssamtalen. Barnen ser verkligen fram emot att få visa och berätta om sitt arbete i skolan. Ni har väl sett att tiderna ligger ute här på bloggen?

På iPaden har vi också arbetat med mattespel och svenskaappar. Vi arbetar mycket med appen Bornholmslek just nu. Där tränar barnen rim, bokstäver och ljud.

I onsdags var vi på Musikaliska och såg teatern Lirium Billirium. En musikteater med sång och musik från renässansen. Vi fick en riktig toppendag med solsken, lek, matsäck, teater och vandring genom storstaden. Ett riktigt äventyr för många av barnen. Bilder finns att beskåda på bloggen.

I morgon, fredag är det dags för visningsdag för förskoleklassen. Då får barnen ta med sig en leksak eller annat föremål att visa upp på samlingen. Lite lektid kommer de också att få.

Ha det gott och hoppas ni får en riktigt solig helg!
Med vänlig hälsning, Sandra, Eva och Jessica

Veckobrev v. 13

Hoppas att ni alla har haft en härlig vecka. Vi har njutit av sol och värme och har haft en bra och händelserik vecka. Vi inledde veckan med att tillverka rymdfigurer av en hel buffé av olika material. Eleverna skulle utifrån sin egenhändigt ritade rymdfigur, så långt det var möjligt, tillverka den av det material som erbjöds. Det är en riktig utmaning att utifrån en platt bild tillverka en figur. Eleverna var väldigt kreativa och vi hade riktigt roligt när vi hjälptes åt att lösa olika klurigheter som uppstod. Det var endast fantasin som satte gränser. Under tiden som vi pysslade började några elever åt gången att förbereda och själva göra de Keynotes (bildpresentationer) som de ska få visa er på kommande utvecklingssamtal.

Under några veckors tid har Vampyrerna en gång i veckan något som heter ”Snick och Snack” och Hundvalparna har NO/experiment och sedan byter vi.”Snick och Snack” är naturpedagogik där eleverna får lära sig om naturen och allas lika värde. Man arbetar med att stärka barns värdegrund. Fråga Vampyrerna vad ”Den gyllene regeln” är! Hundvalparna fick denna vecka bekanta sig med ytspänning och fick göra olika experiment som visade vad ytspänning är och hur den fungerar.

För första gången på flera veckor hade eleverna idrott igen. Denna vecka bjöds det på utmaningar med fallskärm samt bollekar.

Vi har arbetat mycket med matematik denna vecka. Ena dagen pratade vi om siffran 8, tittade i storboken och arbetade i övningshäftet. Nästa dag arbetade vi med geometri. Vi bekantade oss med kvadrater, rektanglar, cirklar och trianglar. Vi la olika mönster med hjälp av dessa figurer och spelade geometribingo.

Vi har även läst sagan om ”Peter och Petra” och skrivit om dem på iPads.

Veckan avslutades med födelsedagsfirande, lekar samt träning av vår kommande pippiteater.


Kom ihåg:

Matsäck nu på onsdag den 2/4 då vi ska se ”Lirum Bililirum” på Musikaliska.

– Hoppas att ni uppmärksammat att vi lagt ut tider för utvecklingssamtal på bloggen.

Vi önskar er en riktigt trevig helg!

Sandra, Jessica, Eva & Liselott

Veckobrev v.12

Hej Alla,

Veckan har bjudit på många roliga härliga stunder både inne och ute.

När all snö kom så passade vi på att vara ute och bygga STORA snöbollar, borgar och annat roligt. Det har förstås varit lite svårt med kläder under veckan då det bjudits på både snö, slask, sol och kyla! Kom ihåg att alltid ha extrakläder här!

Simskolan avslutades denna vecka och alla barn fick fina diplom för sin insats i simskolan. De har varit så duktiga och som belöning fick de åka i rutschkanorna med simlärarna sista gången – kul. Fortsätt att gå med era duktiga barn till simhallen och träna på simningen – mycket viktigt.

Vi har även gjort två stycken tester i grupperna i veckan, som handlar om barnens fonologiska utveckling. Det är mycket bra för oss att se hur de ligger till, det var allt från rim och ramsor, långa och korta ord, första ljud och att ljuda ihop olika ljud till ord. Ni kommer att få ta del av dessa tester på utvecklingssamtalen som vi startar v.17. Info om dessa ligger redan på bloggen. Ni kommer även att kunna gå in på infomentor veckan innan och läsa den IUP planering vi skrivit kring för ert barn. Mer info krig detta kommer närmare samtalen.

Nu har vi startat arbetet med Pippiteatern på allvar. Vi kommer att sätta upp en teater/musiksaga om Pippi och flera av Astrid Lindgrens figurer tillsammans med år 1. Idag fredag fick alla barn sina roller och det var så spännande och roligt, fråga dem gärna vad de ska vara i teatern. Ni kommer att få mera information kring datum för föreställning, kläder etc. De fick även se färdigt Ronja rövardotter idag – roligt!

Kom ihåg att det är idrott igen nästa vecka på tisdag!!

Ha en skön helg!

Hälsar Eva och Sandra

Veckobrev v. 11

Hej på er!

Hoppas att ni har haft en bra vecka! Vi har haft en trevlig vecka med blandat innehåll och det har varit så härligt med sol och värme, vilken energikick!

Rymdtemat fortsatte även denna vecka. Vi har hittat på egna rymdvarelser och hittat på fakta om dessa. Man skulle hitta på namn, vilken planet de kommer ifrån, ålder och favoritmat. Eleverna hittade på fantastiska varelser och en massa rolig info om dem. Apropå ålder så samtalade vi om hur gammal en människa kan bli och hur gammal den äldsta människan blev. Sedan fick eleverna redovisa sina påhittade rymdvarelser och blev samtidigt filmade av sina klasskamrater med hjälp av iPads. Det var spännande och roligt att höra om alla knasiga varelser. Filmerna kommer vi att använda i Keynotes framöver, som eleverna kommer att få göra och sedan visa för er på kommande utvecklingssamtal. Tider kommer inom kort.

Vi passade på att göra en ordentlig rensning och avtorkning av bänkarna denna vecka, alltid skönt att få lite ordning och reda. Veckan bjöd även på en härlig sångstund, eleverna är så duktiga och fokuserade, de kan sjunga kanon, inte helt lätt, det kräver nämligen en hel del koncentration.

Några av barnen har lånat hem lättlästa böcker som de tränat på och sedan fått läsa upp i helklass, det är så spännande att få lyssna på sina kamrater när de läser och många blir ivriga att själv kunna sitta där och läsa för övriga i klassen. Så uppmuntra och läs tillsammans med era barn så mycket det bara går.

Som avslutning hade vi fredagsmys med massage och ”Karlsson på taket”.

Kom ihåg:

 • Sista simskoledagarna är nästa vecka, sedan är det idrott som vanligt på tisdagar.  
 • Klädsim nästa tisdag!

Det var allt från oss denna vecka. Riktigt trevlig helg på er!

Sandra & Eva

Veckobrev v. 10

Hej Alla,

Veckan som gått har varit rolig och utmanande som vanligt!

Vi har fortsatt att jobba med vårt rymdtema och barnen har byggt rymdraketer, arbetat med mönster, ritat fantasiraketer, sjungit/pratat om rymden och arbetat med rymdpusselappar på i-padsen. Så roligt!

Det har även funnits mycket tid till lek och samtal, och fredagen avslutade vi med att titta på Pippifilm, som är en del i vårt Astrid Lindgren arbete som ni kommer att få se mera av under våren.

På tisdagen fick alla elever och lärare semlor, gott och mumsigt!

Simskolan flyter på och barnen är så duktiga, vi har nu två veckor kvar på simskolan.

Några barn har kvar hjälmar här på skolan, det vore bra om ni tog hem dem, så det blir bättre plats i kapprummet. Se även till att barne har galonisar och stövlar här!

Kom ihåg att skolan har studiedag nästa torsdag, fritids är öppet som vanligt!

Ha en skön helg!

/ Eva och Sandra

Veckobrev v. 8

Hej på er!

Hoppas att ni har haft en härlig vecka. Vi har haft en bra vecka, ena dagen fick vi vårkänslor och nästa dag var det dags att plocka fram pulkor och madrasser igen…

Vi har hunnit med en hel del, denna vecka har vi arbetat mycket med matematik. Det var dags för siffran 7, så vi tittade i storboken där vi letade efter siffran 7, hittade saker som var 7 till antalet, vi pratade även om siffran 7, hur den kan delas upp, hur den kan se ut och sedan arbetade vi i övningsboken. Eleverna fick bland annat skriva och rita egna mattesagor, som de sedan fick visa upp för klasskamraterna.

Vi satte igång med ett rymdtema som vi även kommer att fortsätta med efter lovet. Vi tittade på film om rymden, rymdfarkoster, planeterna etc… Era barn hade massor att säga om detta ämne och visste redan en del. Vi fortsatte sedan med att rita och pyssla inom temat och vi arbetade även med en app som heter ABC Raketen. I den tränar man på rim, att stava korta och långa ord och att lyssna på instruktioner. Eleverna var mycket duktiga och arbetade väldigt koncentrerat med detta.

Förra veckans lässtund med faddrarna i årskurs 2 var ett mycket uppskattat inslag, så vi passade på att ha en lässtund även denna vecka. Det är väldigt givande för både förskoleklasseleverna och eleverna i årskurs 2 att ha detta utbyte.

Det var allt från oss denna vecka. Var rädda om er och ha ett riktigt härligt sportlov!

Kom ihåg att simskolan fortsätter som vanligt efter lovet.

Sandra & Eva

Veckobrev v. 7

Så har ytterligare en skolvecka passerat… Tiden går snabbt och vi närmar oss sportlov. Vi har haft en vecka med många trevliga inslag. Vi har bland annat arbetat med antal och att skriva siffror, vi har sjungit, läst, broderat, lekt m.m.

Till vårt vackra ”önsketräd”, som står vid de röda borden, gör vi i samarbete med årskurs 1 fina saker med olika teman som vi hänger upp. Igår gjorde vi underbara fredsduvor med önskningar på, önskningar som handlade om vad som ska hända detta år. Eleverna fick välja en av de fyra grundfärgerna och sedan arbeta med olika nyanser av en och samma färg. De fick leta i tidningar efter den valda färgen och riva ut små bitar som de sedan klistrade på fredsduvorna. Ta gärna en titt, de blev väldigt fina! Vi samtalade även om vad man kan önska sig och de kom själva på att man ju inte nödvändigtvis behöver önska sig fysiska saker utan att man kan önska sig något åt andra människor. Vi är så lyckligt lottade som får sitta i lugn och ro och samtala med era härliga barn och lyssna på deras kloka, härliga och roliga tankar.

Årskurs 2 var i början på veckan och lånade böcker på biblioteket och det var inte till sig själva de letade böcker, utan de skulle försöka hitta böcker som de kunde läsa för sina fadderbarn i förskoleklassen. Mycket roligt initiativ tyckte vi, så igår fick förskoleklasseleverna lyssna på när deras faddrar i årskurs 2 läste för dem, det var en mycket mysig stund och vi hoppas att de vill låna böcker och läsa för oss fler gånger!

Eleverna har varit så duktiga och gått på sifferjakt hemma. Idag var det dags att redovisa läxan. De som hade med sig fick visa sina fina teckningar med siffror och berätta var de hade hittat dessa. De var så stolta och berättade så duktigt. Ni som hade glömt att skicka med läxan, packa gärna ner dem i väskan så att även era barn får visa och berätta för de andra.

Kärlek, pussar, kramar och mys blev givetvis avslutningen på veckan. Vi pysslade, klippte, klistrade och ritade som bara den och mumsade sedan på godishjärtan.

Kom ihåg:

Vi vill bara påminna er om vikten av att sjukanmäla ert barn antingen på Infomentor eller på telefonnummer: 0737526996 

Vi är väldigt tacksamma om ni kommer ihåg att göra detta, då det verkligen underlättar för oss. Sedan uppskattar vi givetvis ett mail utöver detta med extra information, så som många av er redan gör.
Anledningarna till varför det är så viktigt att anmäla ert barn när det är sjukt eller ledigt, är för att vi blir oroliga om vi inte hört något och brukar då försöka maila eller ringa för att kolla att allt är ok, men detta tar såklart tid från övrig verksamhet och övriga elever. Det är dessutom flera personer som träffar ert barn under dagen, om ni endast skickar ett mail till EN person, så finns risken att informationen inte når fram till alla som ska träffa ert barn just den dagen. Det kan ju vara så att den person som mottagit mailet är ledig eller sjuk den aktuella dagen och då kommer inte informationen fram. Vi ber er därmed ödmjukast, att försöka komma ihåg vikten av detta. Har ni något problem med Infomentor, fattas det lösenord eller liknande, vänligen hör av er till oss så löser vi det.

 • Har ni anmält till fritids hur sportlovet ser ut för ert barn? Sista anmälningsdag är idag 14/2! 
 • OBS!!! STUDIEDAG 13/3, fritids är öppet som vanligt.

Ha nu en riktigt trevlig Alla hjärtans dag och en härlig helg!
Sandra & Eva

Veckobrev v. 6

Hej!

Denna vecka så startade ju simskolan! Det har fungerat väldigt bra, trots tidiga morgnar, eloge till er alla att ni kommit i tid 🙂 Barnen har varit så duktiga i simhallen och redan fått beröm av simskolelärarna – härligt! Lite trötta har de förstås varit på eftermiddagarna då simningen tar på krafterna, men i alla fall mycket glada och nöjda med sig själva. Det kan dock vara bra om ni stoppar ner en frukt i badväskan, så de får i sig den efter badet! Nästa vecka fortsätter vi att simma både tisdag och onsdag!

Lite annat än simskola har vi hunnit med under veckan, b.la har vi startat en sifferjakt här på skolan som de även fått i läxa att göra hemma. Det är mycket spännande att se/upptäcka hur många siffror som faktiskt finns omkring oss, och vilka olika betydelse de kan ha! Klockan – tid, rumsnummer, antal bitar i pussel, serienummer på brandsläckare osv…mycket roligt och lärorikt.

Vi har också jobbat vidare med språklekar och lekt/pratat/byggt olika sammansatta ord. Fot – Boll, blir fotboll, glass – strut, blir glasstrut….:) samt sjungit, lekt och samtalat!

Fredagen avslutade vi med att spela spel, brodera, göra halsband, pyssla samt massage förstås – härligt.

Kom ihåg: simskola tisdag och onsdag.

Matteläxan ska vara tillbaka nästa fredag den 14/2. Läxan ligger i väskan, samt på bloggen!

Vi har även skickat med ett sockerkaksrecept (på baksidan av matteläxan) vi läste Castor bakar och alla blev så sugna på sockerkaka. Så om ni har tid och lust prova Castors recept tillsammans!

Ha en riktigt härlig helg!

/ Eva och Sandra

Veckobrev v. 5

Hej på er!

Hoppas att ni har haft en härlig vecka. Vi har haft en bra vecka som började i pulkabacken. Vi passade på att gå ut innan alla andra, så att vi fick ha både backar, pulkor och madrasser för oss själva. Riktigt härligt!

Ombyte förnöjer och eftersom det är början på en ny termin så passade vi på att byta plats i matsalen.

Vi har arbetat i ”Min bok” där eleverna fick rita och berätta om sina rum, utmaningen var att komma på och kunna visa så många detaljer som möjligt. Det var riktigt roligt att få hälsa på hemma hos dem 🙂

I vanlig ordning har vi arbetat både med svenska och engelska, vi har bland annat klappat stavelser och arbetat i olika svenska appar där man får stava, hitta rimord, höra första ljudet i ord osv…  Sedan har vi sjungit sånger och tränat på att följa korta uppmaningar på engelska. Fråga era barn vad de heter och be dem att svara på engelska!

Vi har även spelat mattespel med hjälp av tärningar och olika spelbrickor, på detta sätt har vi bland annat tränat antalsuppfattning och addition.

På idrotten fick eleverna ha ”Tomtesmyg” med hinder och hinderbana med kull.

Som avslutning på veckan hade vi fartfylllt disco och vi lekte olika lekar såsom ”Dansstopp”, ”Hela havet stormar” och ”Gubben i lådan”.

Givetvis har vi även hunnit med en massa annat som lek, tornbygge, läst saga, lyssnat på saga, sång, broderi, pyssel med mera…

Kom ihåg:

 • Simskolan börjar nästa vecka, därmed uteblir idrotten på tisdagar. Ni som ännu inte har hört av er och uppgett om ni lämnar ert barn på skolan eller vid simhallen dessa dagar, kom ihåg att göra detta så fort som möjligt så att vi vet i förväg.
 • Ni som ännu inte svarat på ”PILEN”, gör gärna det, det finns ännu möjlighet.

Ha nu en riktigt trevlig helg!

Sandra & Eva

Veckobrev v.4

Hej!

Ny vecka som gått då vi hunnit med många roliga, lärorika saker!

Eleverna har fått möjlighet att brodera/sy egna dukar med olika sorters stygn, det blev mycket populärt och uppskattat. Det är också väldigt bra för deras finmotorik och öga/hand koordination, det kräver även god koncentration och en hel del tålamod – nyttigt!

Vi har jobbat vidare med långa och korta ord, samt övat/lyssnat/tränat på att höra första och sista ljud i olika ord. De har även fått spela ljudbingo med alla bokstäver – jättebra träning i deras läsutveckling.Vi har också jobbat med appen HAPPI LÄSER på I-padsen under veckan, som kopplar ljud till bokstav, ett pedagogiskt och bra komplement till våra språk/ljudlekar Vi har förstås även läst för eleverna, b.la kapitelboken Sandvargen och en del traditionella folksagor, prinsessan på ärten och  grötgrytan. De är fantastiskt duktiga på att lyssna och att återberätta efteråt – så bra och det jobbar vi mycket med. Kom ihåg att läsa mycket för och med era barn, det är livsviktigt för deras läsutveckling!!

Som vanligt har vi sjungit och lekt, just nu många av Astrid Lindgrens älskade sånger, som vi kommer att jobba mycket med under våren. Vi har också sjungit på engelska och lekt rörelselekar –   If you´r happy and you know it clap your hands, ten little indians, one, two, three four five, the wheels on the bus……och många fler 🙂

På torsdagen var det idrottsdag då vi åkte skridskor och pulka hela dagen, så härligt! Era barn var fantastiskt duktiga, både på att åka skridskor och att åka buss 🙂 De som var i Romme denna dagen hade också en fin/skön dag!

Fredagen avslutades med massage, lek och sång!

Kom ihåg att lämna in PILEN undersökningen antingen till oss eller på nätet (meddela oss om ni svarar på nätet)

Trevlig helg på er!

/ Eva och Sandra

Veckobrev v. 3

Hej Alla!

Vilket härligt vinterväder vi har haft, det har blivit en hel del utelek i snön och pulkaåkning under veckan – kom ihåg att ha med hjälm när vädret är vintrigt så att era barn kan åka pulka/madrass och tefat. Det har blivit en del diskussioner kring att ha med sig egna åkdon, pulkor, snowracers etc… det fungerar tyvärr ej att ta med sig egen pulka etc, då vi har platsbrist i våra hallar, ett undantag är egen stjärtlapp, de ryms på barnens hyllor.

Denna vecka har vi jobbat med tal/antal 6, både i matteboken och med olika matteövningar i storboken och på mattan, vi har också talat/jobbat kring hälften och dubbelt på olika sätt – roligt och lärorikt.

På onsdagens sång/språk/leksamling/sjöng vi en del Astrid Lindgren sånger ( vi kommer att jobba med Astrid Lindgrens, sagor, figurer, sånger under hela våren på olika sätt) samt  lekar, ramsor, och sånger på engelska – härligt! De har också jobbat med långa och korta ord, meningsbyggnad och olika stavelselekar.

Barnen har även fått byta bänkplatser under veckan och de blev en riktigt lyckad samarbetsövning att möblera om och hitta sin ”nya” plats i klassrummet. Vi avslutade veckan med ett roligt blompyssel som utmanade finmotoriken på många sätt, klippa, rita, klistra och sammanfoga – blommorna hänger nu i trädet i Vampyrernas klassrum – ta en titt!

I matsalen har vi äntligen fått igång den lugna musiken då vi äter, det känns så bra, vi alla känner hur skönt det är att ha en lugnare matsituation – härligt. Vi har även introducerat lite nya leksaker för klasserna, riddare, prinsessor, dockor, bilar och barbies – mycket uppskattat och roligt, det har blivit många fina lekstunder med dessa nya saker!

Kom ihåg Idrottsdagen nästa vecka på torsdag! Medtag hjälm, skridskor, varma kläder och en rejäl matsäck! Vi kommer att åka skridskor på förmiddagen i Vilundahallen för att sedan avsluta med pulka och grillad korv på ängen. (korven blir som mellanmål) Vi kommer att åka vid 9.30 från skolan denna dag, barnen börjar kl 9.00 (om man behöver fritids så kommer man som vanligt, men möjlighet till ”sovmorgon” finns alltså denna dag). Vi räknar med att idrottsdagen är slut omkring 13.30, sedan är det fritids som vanligt. Vi hoppas på en mysig, rolig och härlig dag tillsammans!

Nästa lördag den 25/1, så är det skolmässa i Väsby centrum, Sandbergska kommer ju såklart att vara där, kom gärna förbi och säg hej! Vi kommer också att ha ett ”öppet hus” här på skolan för nya elever den 30/1, så säg till grannar, kompisar etc att titta in!

Om några veckor startar simskolan för era barn, det kommer information närmare, förbered er dock på tidiga morgnar, tisdagar och onsdagar under 6 veckor!

Ha en skön och vilsam helg!

Eva och Sandra

Veckobrev v. 2

Hej på er allihop och god fortsättning! Hoppas att ni alla mår bra och att ni har haft en härlig ledighet.

Det var så roligt att vara tillbaka och få träffa alla igen. Vi började veckan med att berätta för varandra hur vi har haft det under jullovet och vad vi tyckte lite extra mycket om. Sedan fick eleverna rita något i ”Min bok” som hade med jullovet att göra.

I torsdags gick vi ut och hade samarbetsövningar med vår stora fallskärm, det var riktigt roligt och den kommer vi att se mer av under vårterminen, då vi kommer att öka svårighetsgraden allteftersom. Tidigare på dagen passade vi även på att ha sånglekar tillsammans i helklass, det var en härlig stund som bjöd på många leenden, det är så trevligt att vara tillsammans igen. Vi pratade bland annat om begreppet varannan och tränade på det med hjälp av vissa sånglekar.

Vi har även hunnit prata om bokstäver och försökt komma på saker som börjar på samma bokstav som ens förnamn. Eleverna har fått varsitt bokstavshäfte att ha i bänken. Detta häfte, med alfabetet och fina bilder, ska eleverna sätta sig med varje morgon om de kommer ner från fritids eller hemifrån innan klockan hunnit bli 8.15. På detta sätt startar vi dagen i lugn och ro och det blir en smidig och lugn övergång till samlingen som börjar 8.15. Detta är en ny rutin som vi infört, så påminn gärna era barn när ni säger hej då i hallen att de ska smyga in i klassrummet, sätta sig vid bänken och ta fram bokstavshäftet.

Veckan avslutades med visningsdag, då eleverna fick ta med sig en sak de ville visa, och berätta om, för de andra i gruppen. Några tog med sig något de fått i julklapp, andra hade något härligt minne de ville dela med sig av och visade upp något som var kopplat till det osv… Även om vi hade en kortare vecka än vanligt, så var vi alla trötta så här på fredagseftermiddagen, så vi släckte ner och gjorde det mysigt och så tittade på Astrid Lindgrens ”Nils Karlsson pyssling”. Astrid Lindgren kommer vi att få anledning att återkomma till längre fram…

Ha nu en riktigt trevlig helg och ett härligt 2014!

Vänligen Sandra & Eva

Veckobrev v. 50

Hej Alla!

Vilken urladdning det blev denna vecka, med vårt underbara Luciatåg! Vi vill passa på att tacka er alla som kom på torsdagens Luciakonsert, och tack så mycket för den fina julgåvan <3. Visst var det fantastiskt att se hur duktiga era barn är, det har varit mycket jobb för dem att lära sig alla sångtexter, verser samt hela ordningen på Luciatåget – så bra jobbat av dem! Vi är så otroligt stolta över dem, och det hoppas vi att ni också är! De uppträdde ju även idag, på självaste Luciadagen för alla elever och lärare på skolan och det gick så bra så – de är så duktiga!

Hela veckan har gått i julens tecken, med olika julpyssel, julkalender, Sunes jul och massor med julläsning. Vi har även jobbat med bokstavsljuden på olika sätt med språklekar, ljudlekar, vi har även tittat på ett avsnitt av bokstavslandet – jättekul och lärorikt.

Nästa vecka är ju sista veckan innan jullovet, passa på att titta igenom era barns lådor – ta hem smutsiga kläder och fyll sedan på med nytt i extraklädeslådan!

Ett förtydligande igen om fredagens avslutning, barnen går mellan 8.15- 12.00 i skolan, kan därefter hämtas, men fritids är öppet som vanligt om de ska vara kvar. Föräldrar är som det stod välkomna att vara med på vår sommaravslutning (inte på denna julavslutning alltså)..

Ha en fortsatt skön Luciakväll och en härlig helg!

/ Eva och Sandra

Veckobrev v. 49

Hej på er!

Hoppas att ni alla mår bra och att ni har fått en mysig start på december. Vi har haft en bra vecka med julmys, pyssel, luciaträning och mycket mer. Denna vecka började vi med lucköppnig, två elever om dagen får öppna luckan och får då en liten julklapp. Det är lika spännande varje gång att få se vad klasskamraterna får i sina paket. Vi har i samband med lucköppningen pratat om datum, månader, årstider, veckodagar och ordningstal. I veckan har vi även ritat och färglagt julteckningar med alla möjliga olika motiv. Vi har även passat på att mysa till det ordentligt så här i slutet på terminen och har då tittat på både ”Sunes jul” och ”Bokstavslandet”. Sedan har vi givetvis tränat på luciatåget…nu är det inte långt kvar och vi är alla så spända inför luciafirandet.

Idrotten denna vecka bjöd på ”minutboll” och ”trafikdårarna” och allt kring idrotten fungerar bra. Eleverna uppskattar att få duscha och hade nog gärna stannat kvar i duschen ännu längre om de hade fått möjlighet.

I onsdags hade eleverna en hel förmiddag tillsammans med årskurs fyra. De spelade spel, pusslade eller byggde tillsammans. Sedan åt de även lunch och hade rast ihop. Det var en mycket lyckad förmiddag för alla inblandade, eleverna tyckte att detta var jättekul och de var så duktiga. Det är så nyttigt och lärorikt att ha utbyte med andra klasser, det är spännande för våra elever som ju är yngst på skolan, att få träffa de äldre eleverna i olika sammanhang.

Så kom äntligen den första snön och eleverna var så glada och skyndade ut på rast. In kom sedan en hel del blöta barn, som hade haft riktigt roligt med både is och snö.

Några kom ihåg:

– Idag, fredag, skulle alla elever ha haft med sig sina kläder till luciatåget, så ni som glömt eller missat, försök gärna att ta med dem till på måndag då vi har genrep MED kläder på tisdag.

– Kom ihåg att kolla lådan med extrakläder, det var många barn som inte kunde byta till torra kläder igår och idag.

– Förhoppningsvis kommer det mera snö framöver och för att få åka pulka eller dylikt behöver eleverna ha hjälm. Skolans lånehjälmar räcker inte långt, så ta gärna med hjälm till skolan om ert/era barn vill åka pulka.

Ha nu en riktigt härlig helg och en trevlig andra advent!
Sandra & Eva

Veckobrev v.48

Hej Alla!

Denna vecka startade vi ute på ängen, där lekte vi olika roliga, kluriga, grupplekar tillsammans, mycket roligt och nyttigt. Vi har även pratat mycket om hur vi har det i klassen och hur alla känner sig. Nu märks det verkligen att vi lärt känna varandra ordentligt och att eleverna känner sig trygga här hos oss på skolan och tillsammans. Det blev fina diskussioner om hur bra vi har det, vad de lär sig och hur många härliga kompisar de har!

På matten har vi jobbat en del kring hälften och dubbelt, mycket nyttigt och de kan så mycket. På onsdagen bar det iväg till biblioteket med buss – spännande och roligt. Eleverna var så duktiga och utflykten gick galant – en eloge till er alla föräldrar –  ALLA elever hade med sig bibliotekslappen!! Deras lånekort kommer hit till skolan så vi delar ut dem senare, se till att gå till biblioteket, så att de får visa er hur man gör där! Och glöm inte hur härligt, roligt, lärorikt och LIVSVIKTIGT det är att ni läser för och med era barn – investera i deras läsutveckling nu!!! Vi märker också här hur de går framåt i sin språk/läs och skrivutveckling, vi leker med ord, rimmar, bygger meningar, skriver av, ljudar, sjunger och lär oss mycket texter. Många är inspirerande och läser gärna högt för oss alla på samlingen, skriver egna sagor, leker bibliotek etc – härligt!

Vi fortsätter förstås att träna inför vår Luciakonsert – det är fantastiskt att se elevernas glädje och lust, i torsdags tränade vi på scenen för första gången och det var mycket spännande, och de orkade stå hela repetitionen!

Vi avslutade veckan med att göra vackra julkulor till vårt önsketräd, barnen skrev önskningar till tomten och glittrade, klistrade, målade dem precis som de ville – ta en titt vid röda borden när ni hämtar/lämnar så får ni lite julstämning!

Nästa vecka: Tisdag –  idrott, ta med idrottskläder samt handduk.  Fredag: Luciakläderna ska med till skolan senast nästa fredag den 6 dec.

Ha en trevlig första advent!

/ Eva och Sandra

Veckobrev v. 47

Så har ytterligare en vecka gått och vi närmar oss både lucia och jul med stormsteg. Veckan började riktigt härligt med en tur till skogen. Vi hade en skön förmiddag och barnen byggde både kojor och fågelbon. Dagen fortsatte med matråd där barnen fick komma med sina tankar och önskemål kring matsituationen.

På tisdagen började eleverna dagen med idrott, då fick de leka snö- och iskull och avslutade med dansstopp. Det flyter på bra med att duscha och byta om. Några tjejer i årskurs 8 kom sedan till oss på eftermiddagen och läste saga för eleverna och samtalade kring sagan som handlade om att stjäla. Eleverna hade många egna erfarenheter att dela med sig av.

I veckan har vi givetvis även fortsatt att träna inför lucia. Det är mycket att hålla ordning på: låtar, uppställning, verser, ljus och tomtebloss som ska tändas i rätt ordning med mera… Det är roligt och viktigt för eleverna att de får vara med i hela processen kring luciafirandet, därmed fick de göra egna inbjudningar att ta med sig hem till Er, så kika i väskan efter en fin rulle med rött snöre runt om ni inte redan fått en.

Vi har även hunnit med att prata om symmetri och var i naturen vi kan hitta sådant som är symmetriskt. Sedan tillverkade vi vackra snöflingor som så fint pryder våra fönster i klassrummen. Det är en bra finmotorisk träning att klippa mönster i snöflingorna och det är så spännande att veckla ut det hopvikta pappret för att se hur resultatet blir.
Ett annat pyssel som många av eleverna ägnar sig åt, så fort de får en stund över, är fingervirkning i alla möjliga härliga färger.

Som avslutning på veckan fick eleverna rita sina hus i ”Min bok”, det var kul att se hur eleverna bor. Sedan masserade vi varandra och slappnade av till lugn musik. I vanlig ordning sköljde vi även tänderna.

VIKTIGT: I era barns väskor hittar ni idag två viktiga papper:

 • Ett papper är information om lucia, vad eleverna ska ha för kläder och tillbehör samt viktiga tider under de två dagar som vi kommer att ha luciatåg. Denna information finner ni även på bloggen. 
 • Det andra pappret ska Ni fylla i och lämna tillbaka redan nu på måndag den 25/11 så att eleverna kan få ett lånekort på onsdag då vi kommer att besöka biblioteket.

Ha en riktigt skön helg!
Sandra & Eva

Veckobrev v.46

Hej Alla!

Oj ,vad dagarna och veckorna går fort…snart är det Lucia och snart är det jul!

Vi övar och jobbar mycket nu, kring just Lucia, eftersom förskoleklasserna ansvarar för Luciafirandet på skolan. Vi tränar på verser, sånger, texter och att stå/gå programordning osv. Eleverna är fantastiskt duktiga och de ser fram emot att få uppträda på scenen  – det blir ”på riktigt”. Som vi skrivit i ett inlägg, så har vi bestämt vad alla ska vara i Luciatåget och barnen vet själva – fråga dem! I infon kring vad de ska vara står det också vad de ska ha på sig. Glöm ej att boka in Luciakonserten för er den 12 december kl 14.30!!!

Vi har även jobbat på med språklekar, och provat olika övningar, lekar med första och sista ljudet i olika ord. Vi har även fortsatt jobba med rim och ramsor och spelat rimbingo.

I matten har vi arbetat med siffran/antal 5 och pratat, lekt kring hälften och dubbelt – roligt och lärorikt. De har även fortsatt att jobba med att skriva på i-padsen, de är verkligen jätteduktiga. Vi har även städat i bänkarna och sorterat, det var välbehövligt. Fredagen avslutades med lekar, dans, och viktiga samtal.

Glöm inte: Här på skolan läser vi mycket för och med era barn, glöm inte att läsa för och med dem hemma också!! Det stärker läslusten och är livsviktigt för deras läsutveckling, dessutom få man en härlig, mysig stund tillsammans!

Ha en skön och vilsam helg!

Eva och Sandra

Veckobrev v. 45

Hej på er!

Det var så härligt att träffa alla elever efter lovet och få höra om halloweenfirande och höstlovsmys. Då vi hade studiedag i onsdags känns veckan väldigt kort, men vi har hunnit med massor i vanlig ordning.

Innan höstlovet skrev eleverna läskiga historier på sina iPads som handlade om häxor, monster, blod, yxor, spöken etc. Dessa fick eleverna fortsätta att arbeta med och göra klart denna vecka. Så om ni vågar kika på väggen i Vampyrernas klassrum, så sitter de där nu, men vi varnar för att det kan vara riktigt läskigt 😉

På idrotten fick eleverna ha ringlek, danskull och samarbetsövning, dessutom var det första gången de skulle duscha efter idrotten. Eleverna hade varit riktigt duktiga både innan, under och efter idrottslektionen. Mycket roligt att höra! Dessvärre var det många som hade glömt att packa ner handduk, så försök att komma ihåg till nästa gång.

Eleverna var mycket flitiga under höstlovet och gjorde sin läxa, så den har vi givetvis arbetat med. De var så stolta när de berättade om sig själva när de var små och det bjöds på många skratt när vi lyssnade på varandra. Eleverna har gjort så fint i sina böcker som handlar om dem själva.

I veckan har vi pratat om den trivselplan som skolan har, om varför vi har den, om vad som står i den och om hur man får och inte får bete sig mot varandra. Efter detta fick eleverna göra en trivselenkät som alla elever på hela skolan gör, så att vi får en inblick i hur våra elever mår och hur de trivs på skolan.

Tiden går snabbt och även om det kan kännas långt bort så står snart Lucia och knackar på dörren, så nu har vi så smått börjat prata om luciafirande och vi har börjat öva in sånger, då förskoleklass enligt tradition på Sandbergska skolan är de som bjuder in till luciafirande. Att medverka i luciatåget är ju inte bara trevligt, det utvecklar och utmanar barnen på många olika sätt.

Några kom ihåg:

 • Nästa vecka kommer eleverna att få rensa sina bänkar. Så ta gärna med en påse av något slag där eleverna kan lägga teckningar och pyssel som ni sedan får ta med hem. 
 • Handduk till idrotten på tisdag! 
 • Glöm inte att skicka med rejäla ytterkläder och skor/stövlar. Det blir väldigt geggigt på ängen så här års och vi kommer eventuellt att göra längre spontanutflykter om andan faller på och det är inte möjligt om eleverna inte har rejäla kläder och skor/stövlar.

Ha en skön helg!
Sandra & Eva

Veckobrev v.43

Hej!

Som vanligt har vi haft en rolig, lärorik och intensiv vecka! Vi startade med en städdag tillsammans med år 1-5. År f-3 städade ute på ängen och gjorde fint, medan år 4 – 5 städade inomhus. Vi avslutade med isglass och en saga om hur viktigt det är att hålla rent och att sortera sopor! På språkleken har vi fortsatt med ord och meningar och eleverna har fått bygga egna meningar med kaplastavar, klappa stavelser samt dela upp ord – de fick även spela rimbingo igen och då tränar de både på att lyssna, ta instruktioner och att förstå vad ett rim är.

De har även fått skriva spöksagor på i-padsen och fått spela olika mattespel.

Vi har fortsatt att öva på vår afrikadans och även jobbat med några nya sånger – dessa användes på vår storsamling  tillsammans med år 1-2. Alla förskoleklasselever, visade och lärde ut dansen till de andra, och så sjöng vi sånger tillsammans. De hade även på sig fina djurmasker som passade till dansen. Vi ska försöka lägga ut en youtube länk under helgen, där era barn dansar och sjunger. Vi hade fantastiskt kul och knöt ihop sångsamlingen med FN dagen och barns rättigheter som vi också jobbat med både torsdag och fredag.

Vi arbetade med ett litet häfte där vi pratade/diskuterade om/kring barnkonventionen, det blev mycket givande samtal med eleverna och många tankar om hur barn har det i olika delar av världen. De fick även se/höra boken om ”alla barns rätt”, som tog upp dessa frågor på ett bra sätt. De fick också rita/skriva om en önskan som de har, det blev allt ifrån ”fred på jorden” till att få en ”egen hund”. Dessa önskelöv har vi hängt upp i vårt lyckoträd som står vid röda borden – gå gärna dit och ta en titt på vad alla barn skrivit! Ja som ni ser har vi haft en fullspäckad vecka med många viktiga, roliga och lärorika inslag!

Eleverna har fått sin första läxa! I deras väskor ligger LÄXAN OM MIG, den kommer även att finnas här på bloggen. Vi vill att barnen har med sig läxan tillbaka till skolan tisdagen den 5 november – lycka till!

Några kom ihåg!!! Efter höstlovet ska barnen duscha efter idrotten – glöm ej handduk!!

Onsdagen den 6 november – studiedag, ingen skola, men fritids öppet som vanligt.

Ha ett fantastiskt höstlov!

Hälsar Eva och Sandra

Veckobrev v. 42

Hej på er!

Veckan började riktigt härligt med utflykt till en lekplats och underbart väder. Barnen lekte för fullt och vi hade så trevligt att vi inte ville gå tillbaka till skolan, men till slut var vi tvungna att gå tillbaka för att äta lunch.

I veckan började eleverna tillverka sina egna böcker med titeln ”Min bok” som vi allteftersom kommer att fylla på med sådant som handlar om barnen själva. Den första uppgiften var att göra fram- och baksida. Eleverna fick göra självporträtt på en iPad som de sedan skrev ut och klistrade fast. Sedan fick de skriva ”Min bok” och sitt namn samt rita en fin baksida. Eleverna var mycket duktiga och gjorde så fina porträtt och bilder. Det är inte helt lätt att vara medveten om hur man ser ut egentligen, vilka färger man har på till exempel ögon och läppar, då är det bra att kunna ta sina klasskamrater till hjälp 🙂

På idrotten fick eleverna leka ”Sol- och iskull”, där det gällde att hjälpa varandra samtidigt som man måste ha koll så att man inte själv blir tagen, sedan fick de även göra en samarbetsövning där en rockring var inblandad.

Onsdagen bjöd på lite av varje, dels fick eleverna i uppdrag att tillverka kilar av tidningspapper, (se blogginlägg), dels arbetade eleverna med olika språklekar som rimbingo och ord och meningar.

På torsdagen gav vi oss ut på lövjakt. Vi samlade vackra löv från marken och fyllde en hel kasse. Dessa löv blev till vackra, fina, roliga, läskiga och kreativa djur. Det var så härligt att se elevernas sprudlande fantasi och hur alla olika varelser växte fram efterhand.

Som avslutning på veckan blev det massage, sång och afrikansk dans. Dansen tränar vi på för att kunna lära de andra klasserna på kommande storsångsamling. Fredagen var även visningsdag, vilket innebär att eleverna tar med sig någon leksak som de vill visa upp och berätta om för sina klasskamrater. Det var ett uppskattat inslag och när eleverna hade berättat färdigt om sina saker fick de leka tillsammans med alla leksaker och testa varandras.

Riktigt trevlig helg på er alla!
Sandra & Eva

Veckobrev v. 41

Hej alla,

Ännu en vecka som gått, det känns som om tiden går fort nu! Vi har haft en härlig vecka som vanligt! På måndagen startade vi veckan med en utrymmningsövning, det fungerade jättebra och barnen var så duktiga – mycket viktigt.

I matten har vi jobbat kring talet och siffran 4, både i matteboken, med djuren i talskogen och praktiskt. Barnen fick göra ”loppor”, som var både klurigt och roligt, med former, mönster, fyrkanter och fyra hörn – jättebra övning.

Idrotten fungerar bra, men det är en hel del barn som inte har med sig idrottskläder….VIKTIGT att barnen har med sig kläder och att de lär sig hur viktigt det är att man byter om!! Tisdagen efter höstlovet kommer de att börja duscha, så då ska även handduk med i gympapåsen!

Vi har även sjungit/lekt mycket denna vecka både på svenska och engelska, de är så fantastiskt duktiga! Alla, sånger, ramsor, lekar som vi gör är väldigt viktiga för barnens språkutveckling och så är det ju så mycket glädje och lust kring sång och musik! Be dem sjunga något för er hemma, om de inte redan gör det 🙂

Det har även blivit en del pyssel denna vecka i form av härliga äppelträd av toarullar och papper, fina höstparaplyer av papp, de pryder snart våra klassrum!

De har fortsatt att skriva på i-padsen och gjort små berättelser kring äpplen, de har ”spökskrivit” och sedan berättat vad de skrivit , fått hjälp, men även ljudat ihop text själva – de är så duktiga. Vi har även tränat på att ta instruktioner, komma ihåg och återberätta, mycket nyttigt.

Fredagen avslutades med sångsamling, lek,fluor, massage och reflektion.

Nästa vecka: 

Måndag – vi gör en utflykt till lekparken på förmiddagen, ta med frukt och/eller lliten smörgås, samt något att dricka, självklart en ryggsäck att bära det i.

Tisdag  – idrott – ta med idrottskläder

Fredag – visningsdag, baren får ta med en sak/leksak hemifrån och visa/berätta om för klassen. (Inga i-pads, telefoner etc..)

Ha en trevlig helg!

Eva och Sandra

Veckobrev v. 40

Hoppas att ni alla har haft en skön vecka i det härliga höstvädret. Vi har haft en trevlig vecka som började med att vi fortsatte med äppeltemat. På måndagen fick eleverna samarbeta genom att de i grupp fick måla äppelträd med vattenfärg på stora papper. Eleverna var mycket duktiga och gjorde väldigt fina äppelträd som så fint pryder väggen i Vampyrernas klassrum. Äppeltemat fortsatte även dagen efter, då vi dukade fram en buffé av olika uppgifter som eleverna kunde ägna sig åt. Det blev en salig blandning av antalsuppfattning, siffror, memory, engelska och skapande.

Angelica och Martin hade idrott tillsammans med barnen, där de hade jägarboll och svanskull, vi fick tillbaka mycket nöjda barn, de hade haft väldigt roligt.

Denna vecka fick eleverna iPad-kompisar, de fick tillsammans med sin iPad-kompis göra en egen dockteater, som de sedan fick visa upp för övriga klasskamrater. Vi har även tränat på att turas om och att vänta på sin tur genom att spela spel på iPaden.

I onsdags fick vi besök av vår vänskola i Kina. Tre lärare och tio elever har tillbringat tid med oss på skolan där de har följt lektioner. De gjorde även dagsutflykter tillsammans med elever och lärare från Sandbergska skolan. Förhoppningen är att vi nästa år kan upprepa förra årets resa till Kina.

”En bonde i vår by”, ”Törnrosa” och ”Gnistan” är bara några exempel på roliga sånglekar och övningar som vi haft tillsammans i helklass. Vi har även haft hjärngympa, där vi lekt ”Kims lek”, det gäller att vara uppmärksam och att kunna hålla saker i minnet!

Fluortanten Beata var på besök i veckan och pratade om hur man sköter sina tänder och vad man ska tänka på, eleverna hade många tankar och erfarenheter att dela med sig av. Alla fick varsin tandborste och information som eleverna tog med hem till Er vårdnadshavare. Fluortanten Beata lämnade kvar fluor och små färgglada muggar, så vi har varit duktiga och sköljt tänderna.

Med dunder och brak avslutade vi veckan med att fira de i klassen som fyllt år under augusti och september månad, hela nio elever har hunnit fylla år under denna period. Det blev ett härligt kalas med skratt, sång och lek. Massage stod i vanlig ordning på schemat och eftersom det var kanelbullens dag lyxade vi till det extra mycket genom att mumsa på kanelbullar samtidigt som vi reflekterade över hur veckan varit.

Den sista tiden har många elever haft med sig leksaker, gosedjur etcetera och det som gäller är att man inte får ha med sig några privata saker. Detta är tillåtet endast de dagar då vi har så kallade visningsdagar, vilket vi inte har varje fredag. Vi informerar om när dessa tillfällen är så att Ni vårdnadshavare vet, hjälp oss gärna med att se till att privata saker lämnas kvar hemma. Observera att iPads, datorer, telefoner, datorspel eller dylikt inte är tillåtna när det är visningsdag. Sedan har vi märkt att vid fruktstunden har vissa elever med sig hela paket med exempelvis riskakor, det har även förekommit vanliga kakor eller många frukter, detta är inte bra för tänderna fick eleverna lära sig av fluortanten Beata plus att det stör den dagliga verksamheten på olika sätt. Det räcker således gott och väl med en frukt alternativt 1-2 riskakor eller en liten smörgås.

Hoppas att solen lyser på er alla i helgen!
Sandra & Eva

Veckobrev v. 39

Hej på er!

Denna vecka har gått i höstens och äpplenas tecken! Vi startade ett äppeltema som innehåller allt från sång/musik, rim och ramsor, pyssel, skapande, matte med stapeldiagram och bråk – hel/halv, fjärdedelar etc.. Barnen fick nämligen smaka/titta/känna på tre olika äppelsorter och sedan sätta en lapp (färg) efter vilket av äpplena de tyckte var vackrast, och på det andra diagrammet fick de sätta lapp(färg) på vilket äpple de tyckte smakade godast – mycket roligt och lärorikt. Fråga barnen vilka äpplen som ”vann”!

Vi gick även ut och letade äppelträd som vi sedan tittade på, klättrade i, smakade på äpplena, samt fotade. Sedan fick eleverna rita sitt eget äppelträd – gå gärna in i hundvalparnas klassrum, där hänger de fantastiska äppelträden av både vampyrer och hundvalpar! Nästa vecka fortsätter vårt äppeltema med b.la mera bilduppgifter och mattelek!

Vi har förstås jobbat på med språklekar, och har denna vecka gjort en del övningar i att kunna ta och förstå instruktioner, vi gör även många olika klappövningar, med olika rytmer och rim och ramsor, som är så viktiga för språkutvecklingen samt läs och skrivutvecklingen.

De har även jobbat med ”att skriva sig till läsning” på i-pads, de har fått skriva om sina gruppnamn, hundvalpar och vampyrer, titta på teckningarna som hänger i fönstret i vampyrernas klassrum.

På onsdagen tog vi även en tur till en lekpark i närheten, hoppas att ni sett bilderna, vi hade en jätterolig förmiddag, med mycket lek och skratt! Vi jobbar även på med gruppstärkande lekar/övningar  som eleverna tycker mycket om!

Fredagen avslutades med storsamling tillsammans med år 1 och 2, då hade vi yoga, sjöng, lekte, och dansade engelska sånger och lekar – så skoj! Vi hann även med massage som eleverna uppskattar väldigt mycket.

Nästa vecka: Tisdag idrott – ta med idrottskläder. Vi vill också uppmana er att se till att ni kommer i tid med barnen på morgonen, så att de inte missar samlingen, som är oerhört viktig för dagen!

Ha en riktigt skön och vilsam helg!

/ Eva, Sandra och Jessica

Veckobrev v. 38

Hej alla!

Så har solen slutat att värma oss och hösten har börjat ge sig tillkänna. Trots regn och rusk har vi drömt oss tillbaka till sommaren och fortsatt att lyssna på elevernas sommarminnen. Det är riktigt härligt att få höra om alla olika upplevelser som eleverna varit med om, snart har vi hunnit igenom alla elever. Denna vecka har vi övat på att beskriva saker, utan att berätta vad det är man beskriver. Det är inte alltid helt lätt att beskriva något när man inte får säga vad det är, men era barn har varit superduktiga på att både beskriva och gissa.

På idrotten lekte eleverna ambulanskull, sedan fick de ta sig igenom en hinderbana, där det gällde att inte nudda golvet.

I onsdags fortsatte vi att arbeta med matematik, vi arbetade med talet tre på olika sätt. Vi tittade i storboken, arbetade i våra egna matematikböcker, pratade om triss och sjöng. Vi har även hunnit med att arbeta på iPads. I onsdags fick eleverna spökskriva text och som avslutning på fredagen var det djurpussel som stod på schemat.

Eftersom klassen består av två olika grupper så är det roligt att ha gruppnamn, så vi har pratat om hur man gör när man röstar och varför. Sedan fick eleverna själva komma med alla tänkbara förslag på passande gruppnamn, därefter fick alla lägga EN röst på det namn man tyckte mest om. De gruppnamn som eleverna röstade fram blev hundvalparna och vampyrerna.

Under veckan har vi samtalat om hur man ska bete sig mot varandra och hur man kan göra när man blir arg och ledsen, framförallt vad man kan försöka göra innan en tråkig och jobbig situation uppstår. Eleverna hade mycket tankar kring detta och många bra lösningar på hur man kan göra när dessa känslor kommer över en. Vi har provsuttit i våra nya tält som har dykt upp i klassrummen. Dessa tält kan man gå till och sitta i om man är arg, ledsen eller av någon anledning behöver gå ifrån och vara ifred en stund.

Fredagsförmiddagen bjöd på en härlig sångstund där vi sjöng på både svenska och engelska, därefter avnjöt vi skön massage och avkoppling till lugn musik, vi reflekterade även över hur veckan varit.

En liten påminnelse: Under veckan som varit har det regnat en hel del och även om det inte har regnat så har det varit blött där eleverna vistas under rasterna. Några elever har varken haft regnkläder/gummistövlar eller extrakläder. Vi har därmed haft ledsna barn som kommit in blöta från rasterna och sedan inte haft möjligheten att sätta på sig torra kläder. En uppmaning till er är att hellre skicka med rejäla ytterkläder en gång för mycket än inte alls och se gärna över era barns lådor att det verkligen finns minst en uppsättning extrakläder.

Trevlig helg!

Sandra, Eva & Jessica

Veckobrev v.37

Hej på er!

Solen fortsätter att värma oss – härligt!

Veckan har varit innehållsrik och vi har gjort många roliga/lärorika saker. I språkleken jobbar vi just nu med olika lyssnaövningar och övningar med ljud, vi har lyssnat aktivt ute, inne i matsalen, i hallen, när vi tittat, när vi blundat osv Det är många olika ljud man upptäcker när man verkligen lyssnar ”på riktigt”!! Det är viktigt i alla situationer och även när man ska lära sig läsa och skriva, att man faktiskt kan lyssna aktivt.

På idrotten fungerade det jättebra och Angelica har berättat att barnen är så positiva och duktiga.

Vi fortsätter med engelska sånger/ramsor, och så sjunger vi och leker många andra roliga lekar och sånger förstås – jättekul!

Under veckan har vi även jobbat med självkänslan på olika sätt och barnen har fått berätta/rita/filma om saker som de är bra på. Det är så härligt att lyssna på era barn, de är BRA på många olika saker och på många sätt! I matten så har vi talat om talet 2, siffran 2, par och hälften – vad har man par av på kroppen? Jo, det är många delar det – ögon, knän, axlar, fötter etc..!

De har även fått visa sina sommarminnen under veckan och vi har hunnit med ungefär hälften av barnen – de är så stolta när de visar och berättar och det är så roligt att få höra allt de gjort. Om det är någon som ej tagit med sin sommarläxa så gör det till nästa vecka!

Vi avslutade veckan med att rita/skriva fina teckningar/amerikabrev till Adam, som slutar idag för han ska till Amerika och plugga – lycka till Adam!

Självklart hade vi massage och då gav vi oss ut på en liten fantasiresa till sagolandet – det var spännande må ni tro!

Protokollet från föräldramötet ligger under fliken ”protokoll”.

He en fin helg!

Eva och Jessica

Veckobrev v.36

Hej Alla!

Vilket fantastiskt väder vi haft denna vecka, vi har verkligen passat på att njuta av det på olika sätt här på skolan. Vi har förstås lekt massor utomhus, byggt kojor och spelat fotboll. På torsdagen hade vi dessutom en fadderdag på hela skolan, då barnen fick pröva på olika sorters samarbetslekar/övningar ute på ängen. Det blev en mycket lyckad dag, och det var så roligt att se hur de stora tog hand om de små!

Vi har fortsatt att jobba med matte både på i-pad och i sin första mattebok – lycka! Vi har jobbat med djuren i Talskogen och antal/siffran 1 – barnen var fantastiskt duktiga på att koncentrera sig och de jobbade väldigt fint. På idrotten fungerade det jättebra och barnen fick springa, prova olika kullekar och träna på att byta om. Angelica och Malin som har idrotten hälsar att det blir dusch om två veckor – vi skickar en påminnelse!

Vi har även startat upp ”Veckans hedersperson”, ett barn i varje klass lottas till att få vara hedersperson, de får ropa upp alla barnen på samlingen, stå först i alla led, hjälpa fröken med olika saker, samt att de blir intervjuade av sina klasskompisar. Detta stärker självkänslan/självförtroendet, språket och att vi lär känna varandra ännu mer!

Sånger/rytmer och ramsor har också funnits med på schemat! Be era barn sjunga låten ”Ingenting” för er eller den tokiga tvärtomvisan!! Vi har också startat upp engelskan, med några roliga ramsor och sånger – härligt! Fredagen avslutades med massage och reflektion av veckan. Sandra har varit borta denna vecka, så Adam har jobbat i förskoleklasserna istället för henne, det har fungerat mycket bra. Vi hoppas dock att Sandra kommer nästa vecka!

Nästa vecka : Idrott på tisdag, medtag idrottskläder, frukt varje dag och så har vi ju föräldramöte på torsdagen kl 18.00 19.00 – Välkomna!

Vi kommer också att börja med sommarminnena nästa vecka, nu är vi redo för det!

Ha en riktigt skön och vilsam helg!

Eva, Adam och Jessica

Veckobrev v. 35

Hej på er!

Ytterligare en vecka har gått och vi börjar allt mer att landa i rutiner och regler. Veckan började med att eleverna fick varsin bänk i ett av de två klassrum vi befinner oss i. Eleverna fick sedan göra varsin namnlapp som nu så fint pryder deras bänk, de elever som ville ha bänkpapper har även fått detta på plats. Eleverna hade idrott för första gången denna vecka, de lekte olika lekar och hade massor att berätta för oss lärare när de kom tillbaka. Sedan har de fått bekanta sig med ipads, ett mycket uppskattat inslag. De fick även träffa bl.a. grävlingen, nollharen, bävern, räven, stora paddan och lilla grodan. Alla dessa och några till får eleverna lära känna i det matematikmaterial som vi kommer att arbeta med det kommande läsåret. Vi har även hunnit med samarbetslekar ute på ängen, sångstunder, massage, färglagt sifferfält, läst sagor, byggt med lego och klossar och givetvis mycket mer…

När det gäller sjukanmälan görs detta för tillfället genom att ringa fritids eller administrationen.

Fritids: 0707136272   Charles/administration: 0737526996

På föräldramötet kommer ni att få information om, och inloggningsuppgifter till, Infomentor, den webbaserade plattform som vi använder för att hantera all individuell information om eleverna som till exempel närvaro, utvecklingssamtal, pedagogiska planeringar, kontaktuppgifter osv…

Kom ihåg:

 • Idrottskläder på tisdag
 • Frukt eller dylikt varje dag

Ha en riktigt trevlig helg!

Sandra, Eva och Jessica

Veckobrev v. 34

Hej Alla!

Tänk nu har första dagarna i skolan gått!

Det har varit så roligt att äntligen få träffas och börja lära känna varandra. Vi har b.la haft samling, upprop, sjungit, lekt, tränat på att gå på led, äta i matsalen och räcka upp handen. Barnen har varit så duktiga och modiga, det är många saker att ta in här på skolan och många nya människor att lära känna. Ni får nog hem ganska trötta barn i helgen!

På torsdagen hade vi en fadderdag för år F-2, då barnen fick sina faddrar, vi lekte tillsammans på ängen och barnen fick olika uppdrag att utföra tillsammans. Det var jätteroligt och spännande att få träffa de äldre barnen, och det var så roligt att se hur de stora tog hand om de små.

Vi har även hunnit med att bli fotograferade både i grupp och tagit fina porträtt. Vi lägger en lapp från fotografen i barnens ryggsäckar på måndag, så håll utkik efter den!

Några kom ihåg: se till att barnen alltid har extrakläder, bra skor, stövlar och regnkläder här på skolan. De ska även ha med sig frukt eller liknande varje dag!

Ta gärna med bänkpapper till nästa vecka då barnen kommer att få sina egna bänkar! De får även ha med sig pennor/pennskrin etc att ha i bänken om de vill, som de själva ansvarar för.

På tisdag nästa vecka startar idrotten, då ska barnen ha med sig idrottskläder, ex. shorts, t-shirt och inneskor. Så här i början när allt kring idrotten är nytt så duschar de ej efter idrottspasset, de behöver känna sig trygga i miljön först. Vi återkommer när de ska ha med sig handduk till idrotten. Den som kommer att ha idrotten tillsammans med barnen är Angelica, som de flesta redan har träffat på fritids.

Föräldramötet kommer att gå av stapeln här på skolan, torsdagen den 12 september kl 18.00 – 19.00 mer info kring detta kommer  – Varmt Välkomna!

Ha en trevlig helg!

Eva, Sandra och Jessica

Annonser

5 thoughts on “Veckobrev

 1. Ping: Veckobrevet finns nu att läsa | förskoleklasserna

 2. Ping: Veckobrevet finns nu att läsa | Sandbergska skolans förskoleklasser

 3. Ping: Veckobrev | Sandbergska skolans förskoleklasser

 4. Ping: Veckobrevet | Sandbergska skolans förskoleklasser

 5. Ping: Nu ligger veckobrevet ute! | Sandbergska skolans förskoleklasser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s